Sekcja oka - Odlotowa Nauka TOY-09755 - page 8

Copyright ©2013 JohnAdams Leisure Ltd.
Designed in theUK. Made inChina.
Producent / Výrobce / Výrobca / Gyártó:
JohnAdams Leisure Ltd, MarketingHouse, BlackstoneRoad,
Huntingdon, Cambridgeshire, PE296EF, England.
Sekcjagałki ocznej
Pitvaočníbulvy
Pitvaočnejbulvy
Aszemgolyófelboncolása:
Nastepnymelementemeksperymentujestuformowanie
twardówkidookołaoka:
Vdalšíčástipokusuvytvorímebelimu:
Vdalšejčastipokusuvytvorímebielko:
Akísérletkövetkezorészeaszemetkörülvevo
ínhártyaelkészítése:
,
,
•Wlej 1 litr zimnej wody z kranu oraz dodaj cały proszek do stężania gałki ocznej
(8) do starego pojemnika lubmiski mogącej pomieścić formę do kształtowania
gałki ocznej.
•Mieszaj aż proszek się rozpuści.
•Wyjmij formę do kształtowaniagałki ocznej z zamrażalnika i wyjmij gałkę oczną.
•Przytrzymując za nerwywzrokowe, umieść gałkę ocznąwwodzie.
•Poruszaj nią naboki, tak abywszystkie strony gałki ocznej zetknęły się zwodą.
•Następniepozostaw gałkę ocznąw płynie naokoło 60minut, aby uformowała
się twardówka.
•Ostrożniewyjmij gałkę oczną przy pomocy łyżki z dziurkami.
•Do nádoby, do které se vejde celá forma naoční bulvu, nalijte 1 litr studené vody
z vodovoduapřidejte všechenPrášek na obal oční bulvy (8).
•Míchejte, dokud se prášek nerozpustí.
•Vyndejte formunaoční bulvu zmrazáku, otevřete ji a vytáhněteoční bulvu ven.
•Držte ji za zrakové nervy a ponořte ji do vody.
•Lehcebulvoupohybujte, aby se každá část dostalado kontaktu s vodou.
•Nechte bulvu ve vodě po dobuasi 60minut, aby se vytvořila bělima.
•Opatrně oční bulvu vytáhněte, pomozte si děrovanounaběračkouna knedlíky.
•Donádoby, do ktorej sa vojde celá formana očnúbuľvu, nalejte 1 liter studenej
vody z vodovodu a pridajte všetokPrášok naobal očnej buľvy (8).
•Miešajte, pokým sa prášok nerozpustí.
•Vyberte formuna očnúbuľvu zmrazničky, otvorte ju a vytiahniteočnú buľvu von.
•Držte ju za zrakové nervy a ponorte ju do vody.
•Ľahko buľvoupohybujte, aby sa každá časť dostalado kontaktu s vodou.
•Nechajtebuľvu vo vode asi 60minút, aby sa vytvorilo bielko.
•Opatrneočnúbuľvu vytiahnite, pomôžte si dierovanounaberačkou na knedlíky.
•Keress egy régi dobozt vagy edényt, amelybe belefér a szemgolyó öntőforma,
majd tölts bele1 liter hideg csapvizet és az összes szemgolyó szilárdító port (8).
•Az így kapott folyadékot addig keverd, amígaz összes por fel nemoldódik.
•Vedd ki a szemgolyó öntőformát a fagyasztóból, nyisd ki és vedd ki a
szemgolyót.
•A látóidegeknél fogva helyezda szemgolyót a vízbe.
•Mozgasdúgy a szemgolyót, hogymindenhol érintkezzena vízzel.
•Ha ezzel kész vagy, hagyda szemgolyót kb. 60 perciga folyadékban, hogy
kialakulhassonaz ínhártya rétege.
•Egy lyukas kanál segítségével vedd ki a kész szemgolyót a folyadékból.
•Gdy już znudzi ci się przyprawianie znajomych
i rodziny omdłości swoją świeżo-uformowaną
gałką oczną, możeby tak zrobićmakabryczną
sekcję przy pomocy skalpela (9)?
•Když jste si dostatečně užili vyděšených
kamarádů a postrašené rodiny a všem jste
ukázali svou skvělou oční bulvu, co takhle
použít skalpel (9) a zkusit ji pitvat?
•Keď ste si dostatočne užili vystrašených
kamarátov a rodiny a všetkým ste ukázali svoju
skvelú očnú buľvu, čo tak použiť skalpel (9) a
skúsiť ju pitvať?
•Hamármeguntad, hogy a frissen elkészített
szemgolyóval a frászt hozod barátaidraés
családtagjaidra, mi lenne, ha a szikével (9)
hátborzongatóboncolásba kezdenél?
•Poprzecięciu twardówki wycieknie ciało szkliste. Następnie
tnij głębiej, do twardszej tęczówki, ażw końcu dotrzesz do
źrenicy.
•Rozříznětebělimu a sklivec začne pomalu vytékat.
Nyní veďte řez hlouběji, skrz tvrdší duhovku, až nakonec
rozříznete zornici.
•Rozrežte bielko a sklovec začnepomaly vytekať. Teraz
veďte rez hlbšie, cez tvrdšiu dúhovku, až nakoniec
rozrežete zrenicu.
•Ha belevágsz az ínhártyába, az üvegtest állománya
kifolyik. Vágj mélyebbre, és a keményebb íriszen keresztül
eljuthatsz egészen a pupilláig.
Import:
COBI S.A. ul. Jaskrów 11, 04-709Warszawa,
e-mail:
Distributor proČR aSR:
COBI Trading s.r.o. Roháčova 188/37, 130 00
Praha,
,
Forgalmazza:
CobitoysKft 1075Budapest, Károly körút 13-15., 3.em.,15.
e-mail:
1,2,3,4,5,6,7 8
Powered by FlippingBook